Poslanci PSK zdraželi pobyt v domovoch sociálnych služieb

15.04.2003 Celý región

Výšku stravnej jednotky a spôsob určenia úhrady a výšku úhrady za opatrovateľskú a prepravnú službu, stravovanie, bývanie, zaopatrenie a za dohľad v zariaden...
Výšku stravnej jednotky a spôsob určenia úhrady a výšku úhrady za opatrovateľskú a prepravnú službu, stravovanie, bývanie, zaopatrenie a za dohľad v zariadeniach sociálnej starostlivosti stanovuje všeobecne záväzné nariadenie, ktoré prijali 25. marca poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na 11. riadnom zasadnutí. Za hlasovali 45, proti jeden a zdržali sa traja.

Prerokovanie návrhu a hlasovanie prebehlo za účasti klientov Domova sociálnych služieb (DSS) na Volgogradskej ulici v Prešove. Prítomnosťou a vystúpením svojich dvoch zástupcov vzniesli námietky proti zdraženiu niektorých služieb. Poslanci bránili návrh zvýšenia úhrad v priemere o 25 percent tým, aby sa nezvyšovali výdavky samosprávneho kraja.
Nariadenie nadobudne účinnosť od 1. mája t. r. Návrh z diskusie, aby sa tak stalo až od 1. júla t. r. neprešiel a rovnako neprešiel návrh na vyňatie zo zvýšenia úhrady za vlastný elektrospotrebič v DSS.
V pôsobnosti PSK je po prenose kompetencií dovedna 20 DSS. Väčšia časť z nich má viac ako sto klientov. Najvyššia priemerná úhrada za mesiac bude v sume 4556 Sk v DSS Alia v Bardejove. Naopak najnižšia - 1680 Sk - v DSS na Važeckej ulici v Prešove. Najviac zdražie - o 1204 Sk - mesačná úhrada v DSS v Spišskom Podhradí.
 

Vyberte región